12 May 2014

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ EL GRECO

Και τί δεν κάνουν φέτος οι ισπανοί για να τιμήσουν τα 400 χρόνια από το θάνατο τού Θεοτοκόπουλου.


Εκθέσεις, Ομιλίες, Εκδηλώσεις με Οπτικοακουστικό Υλικό...

Νά ένα από τα έργα που έφεραν από το και εκτίθεται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Σάντα Κρουθ στο Τολέδο.


Είναι ο περίφημος Cardenal Fernando Niño de Guevara που ήρθε απ' το ΜΟΜΑ, από τη Νέα Υόρκη ειδικά γι' αυτή την έκθεση.

Δευτέρα σήμερα, ρουτίνα λατρεμένη, πήγα την Άλμπα στο σχολείο το πρωί, πριν λίγο πήγαν να την πάρω, κρατάει στα χέρια της όπως κάθε Δευτέρα το Μενού της εβδομάδας.

Το παίρνω, το κοιτάζω, τί να δω... Σύντομο Βιογραφικό του Ζωγράφου, με χάρτη της πορείας του, με κόκκινες γραμμές, με βελάκια και τελίτσες, νά και η Κρήτη, νά και η Βενετία, και η Ρώμη, και η Μαδρίτη και νά επιτέλους το Τολέδο...


Στη διπλανή σελίδα λέει... “Γαστρονομική Περιπλάνηση του Ελ Γκρέκο”


Έτσι ονόμασαν αυτή την εβδομάδα το Μενού,
το φαγητό των 5 ημερών, το μεσημεριανό που θα φάνε τα παιδιά του Δημοτικού.
Αυτή την εβδομάδα θα βουίζουν τ' αυτιά του,
θα έχει λόξιγκα,
θα ξύνεται
αν τα παθαίνει όλα αυτά ο πεθαμένος
καθώς όλη την εβδομάδα με τον Ελ Γκρέκο θα ασχολούνται.
Και θα μιλήσουν για έναν έλληνα που ήρθε κάποτε εδώ
κι έκανε το ένα
κι έκανε και τ' άλλο,
και θα πάνε και στο Πράδο και στο Τολέδο εκδρομή...

Φωτογράφισα το Μενού όπως ακριβώς μου το 'δωσε, τσαλακωμένο. (Από μένα πήρε στο τσαλάκωμα.)

Φαίνεται όμως καθαρά ότι σήμερα Δευτέρα έφαγαν

Σούπα με αυγό και λεμόνι
για δεύτερο πιάτο, κεφτεδάκια ελληνικά λέει
και για επιδόρπιο,
ελληνικό γιαουρτάκι

όλα ελληνικά, για το τόπο απ' όπου ξεκίνησε, την Κρήτη.

 Τρίτη

έχουν Σπαγκέτι καρμπονάρα,
σκαλοπίνια α λα βενετσιάνα
και Torta Caprese

λόγω των τριών χρόνων που πέρασε από τη Βενετία και μαθήτευσε δίπλα στον Τιτσιάνο.

Την Τετάρτη 

Ιταλική Σαλάτα
πίτσα Doménico
και παγωτό

για τα 7 χρόνια που πέρασε από τη Ρώμη

Την Πέμπτη

Sopa de Cocido (ζουμάκι από ρεβίθια λάχανο και κρέας μοσχαρίσιο με φιδέ)
Codido Madrileño (για δεύτερο θα φάνε τα ρεβίθια, το λάχανο και το κρέας)
και φράουλες

Αυτό λόγω του ότι έζησε κι ένα χρόνο στη Μαδρίτη,
πριν κατέβει στο Τολέδο, το 1577 όπου και έμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1614.

Την Παρασκευή πια λες και θα πάνε σε Μνημόσυνο, ο καφές λείπει,
Κουζίνα απ' το Τολέδο...

Σούπα Τολεδάνα
Αυγά με Πίστο (λαχανικά)
και πεπόνι (είναι η περιοχή που φημίζεται για τα πεπόνια της.)

Χαρά εγώ όταν μου το 'δειξε, απ' τη χαρά εκείνη
του στερημένου,
σχεδόν του κακοποιημένου
που επιτέλους κάποιος του λέει και μια καλή κουβέντα κι αν και με φόβο, γελάνε και τ' αυτιά του.

“Αίσχος μπαμπούλη” μου λέει η Άλμπα καθώς περπατούσαμε προς το σπίτι και τη ρωτούσα διάφορα. “Άμα ήταν αυτό ελληνικό φαΐ...”

Είναι γιατί δεν της μετέφερα ακόμα σχεδόν τίποτα απ' το “ξύλο” που τρώμε τα τελευταία χρόνια (τα 200 τελευταία συγκεκριμένα) 
και ζει η Άλμπα με την Αίσθηση του Παρθενώνα,
και καμαρώνει
και απαιτεί ακρίβεια στη συνταγή,
σεβασμό κι ακρίβεια σ' ό,τιδήποτε ελληνικό.
Λογικό,
δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην αναφερθούν στο σχολείο της στη μισή καταγωγή της,
βδομάδα που να μην που κάτι για την Αρχαία Ελλάδα,
κρατάει η Άλμπα σκέτο το "Ελλάδα",
σαν μην ειπώθηκε ποτέ το Αρχαία, καμιά διευκρίνιση δε ζητάει
και καμαρώνει...

“Άμα δοκίμαζαν αυτοί απ' τα τη σούπα και τα κεφτεδάκια της γιαγιούλας...” μου λέει και μπήκαμε στο σπίτι...

                                                                     Καλή Εβδομάδα.

                                                                                                                El Greco

No comments:

Post a Comment